03/07/2021
Uzun Burunlu Yunus (Delphinus capensis)
Tropikal ve sıcak ılıman ortama sahip Batı ve Güney Afrika'nın bazı bölgeleri, Batı Güney Amerika, Orta Kaliforniya'dan Orta Meksika'ya ve Peru'ya, Japonya, Kore ve Tayvan çevresine ve Umman yakınlarındaki bölgelere yayılmışlardır.
Yetişkinler 1.9 ila 2.5 m. boya ve 80 ila 150 kg arasında ağırlğa ulaşabilirler. Erkekler genellikle daha uzun ve daha ağırdır. Koyu sırt renkleri yanında beyaz göğüs renkleri onları diğer türlerinden ayıran en büyük özellikleridir.
Uzun burunlu yunuslar yüzlerce hatta binlerce bireylerden oluşan sürüler oluştururlar. Bu büyük gruplar içinde, 10 ila 30 bireylik daha küçük alt gruplar bulunur. Sürü halinde yüzerlerken sık sık suyun dışına fırlarlar ve bazen akrobatik hareketler yaparlar.
Genellikle sardalya, hamsi, uskumru gibi büyük sürüler oluşturan nispeten küçük balıklar bazen de,ahtapot ve Kalamar gibi küçük kafadanbacaklılar ile beslenirler. Avlanabilmek için 270 metreye kadar dalabilirler ve bu sırada nefeslerini 8 dakikaya kadar tutabilirler. Ömürlerinin yaklaşık 40 yıl olduğu tahmin edilmektedir.
Vahşi yaşamın aksine bu yunuslar balıkçılığın tehditi altındadır. 1985-2000 yılları arasında Peru açıklarında gözlemlenen 930 yunustan 120'sinin kafasında, derisinde bu ilişkiden kaynaklanan yaralanmalar tespit edilmişti. Bu türe yönelik bir başka tehdit de kirliliktir, çünkü birçoğunun nefes deliklerinde kirliliğin yarattığı kalıntılar saptanmıştır.
Wild Coast / Güney Afrika