23/10/2026
Gisteravond tijdens de live Q&A van de Beeldmakers, kreeg ik een vraag.
“Kan ik mijn originele foto verwijderen en alleen de virtuele kopie bewaren?”
Mijn eerste reactie?
NEEEEE! 😅
Want als er één ding is dat je op op het hart wil drukken , dan is het dit wel: gooi nooit zomaar je originele RAW-bestanden weg!
Maar hoe zit het eigenlijk met die virtuele kopieën?
Een virtuele kopie in Lightroom is geen extra fotobestand.
Het is een tweede versie van dezelfde foto, met eigen bewerkingsinstellingen.
Ideaal als je bijvoorbeeld een foto zowel in kleur als in zwart-wit wilt bewerken.
Als je dan daarna het origineel bestand uit Lightroom wilt verwijderen dan kan dat zolang je het maar NIET verwijdert uit je externe harde schijf.
Lightroom moet blijven weten waar het originele bestand staat om de virtuele copy te kunnen lezen.
En nog een handige Lightroom-tip:
Met één sneltoets maak je direct een virtuele kopie:
Mac: Cmd + ’
Windows: Ctrl + ’
Scheelt weer een paar keer klikken!
Gebruik jij al virtuele kopieën in Lightroom Classic? Of is dit nieuw voor je?