Prabash Tharinda Wildlife Photography

Prabash Tharinda Wildlife Photography Wildlife Photography is a genre of photography that record the life of animals in their natural settings

අලියා(Elephas maximus maximus)NIKON D7500+Tamron 150+600mmf/5,1/250s,150mmISO 800The Sri Lankan subspecies is the larges...
24/06/2022

අලියා(Elephas maximus maximus)

NIKON D7500+Tamron 150+600mm
f/5,1/250s,150mm
ISO 800

The Sri Lankan subspecies is the largest and also the darkest of the Asian elephants, with patches of depigmentation—areas with no skin color—on its ears, face, trunk and belly. Once found throughout the tear-shaped island at the bottom of India’s southern tip, these elephants are now being pushed into smaller areas as development activities clear forests and disrupt their ancient migratory routes.

The herd size in Sri Lanka ranges from 12-20 individuals or more. It is led by the oldest female, or matriarch. In Sri Lanka, herds have been reported to contain nursing units, consisting of lactating females and their young, and juvenile care units, containing females with juveniles. The Sri Lankan elephant population has fallen almost 65% since the turn of the 19th century. Today, the Sri Lanka elephant is protected under the Sri Lankan law and killing one carries the death penalty.

වල් ඌරා[Wal Ura]/Indian Wild Boar/Wild Pig (Sus Scrofa)NIKON D7500+Tamron 150+600mmf/6.3,1/1000s,600mmISO 2500Wild boar ...
06/06/2022

වල් ඌරා[Wal Ura]/Indian Wild Boar/Wild Pig (Sus Scrofa)

NIKON D7500+Tamron 150+600mm
f/6.3,1/1000s,600mm
ISO 2500

Wild boar is distributed throughout the island wherever dry zone scrub lands or wet zone forests provides it with enough cover, from coastal lowlands to the higher hills. It occurs in herds sometime up to around 30 or more individuals in dry zone national parks while rather small herds or solitary animals occurs in wet zone forests. It is an omnivorous mammal and scavenge on carcasses of dead animals, kill and eat snakes, worms, eggs and young of ground-nesting birds and also feeds on fallen fruits and uprooted rhizomes etc. It causes lot of damages to the chena cultivation, paddy fields, home gardens and other plantations during its night time forays in search of food. Wild boar is a prolific animal and breeds at least twice annually and W.W.A. Phillips noted that it is always the last of the larger mammals to be ousted from a district where the forest is being opened up (Phillips W.W.A, 1984). Generally the herds are composed of sows with their young of all ages and the older adult males live solitary or form small parties on their own and join the herds of females only to the mating. They feed usually early morning and late afternoon while lying up in a shade during heat hours of the day. It also feeds during night. Leopards, crocodiles and pythons can be considered as its enemies other than Man. Leopards mostly take young piglets whenever the opportunity occurs and there are instances of desperate fights between leopard and old boars sometimes end up with leopard being killed.

Description credits to BUSHANA

ගෝනා/Sambar Deer(Rusa unicolor)NIKON D7500+Tamron 150+600mm1/1000s,f/6.3,600mmISO 2000Sambar Deer is a large deer that i...
29/05/2022

ගෝනා/Sambar Deer(Rusa unicolor)

NIKON D7500+Tamron 150+600mm
1/1000s,f/6.3,600mm
ISO 2000

Sambar Deer is a large deer that inhabits much of Southern Asia and can be found in a variety of forest habitats. These hardy species are seen congregating in large herds in the national parks and reserves of Sri Lanka, India and Thailand. The Sambar deer found in Sri Lanka is a sub-species found only in the island nation known as Rusa unicolor unicolor. This sub-species is one of the largest found in the world, and has the largest antlers both in body and in size.

කුළු හරකා/වල් මීමා[Kulu Haraka/ Wal meema]Wild buffalo(Bubalus arnee)NIKON D7500+Tamron 150-600mmf/6.3,1/1000S,600mmISO ...
26/05/2022

කුළු හරකා/වල් මීමා[Kulu Haraka/ Wal meema]
Wild buffalo(Bubalus arnee)

NIKON D7500+Tamron 150-600mm
f/6.3,1/1000S,600mm
ISO 1600

තලගොයා[Thalagoya]/Land Monitor(Varanus bengalensis)NIKON D750+Tamron 150+600mm1/1000,f/6.3,550mm,ISO 720Land monitor is ...
23/05/2022

තලගොයා[Thalagoya]/Land Monitor(Varanus bengalensis)
NIKON D750+Tamron 150+600mm
1/1000,f/6.3,550mm,ISO 720

Land monitor is widely distributed throughout the country from sea level to mid hills up to about 500m a.s.l. It is diurnal and usually active after having got it body temperature up by basking in the morning. It spends the night in tree holes, crevices and even in the ceilings of the houses. Juveniles mainly feed on insects while adults prey on frogs, small mammals (rats, squirrels), snails, insects, grubs, crabs, eggs, etc. Its flesh is a delicacy among indigenous Vedda people. Also other jungle villagers hunt these lizards for its flesh which is believed to be easy to digest and hence good for pregnant women and invalids. Fighting among males during breeding season take place in ‘bipedal fashion’ can be occurred and it is believed that they probably breed all the year round and lays 10-30 eggs in a burrow in the ground, in termite mounds or inside decaying logs.

Discription credits to bushna

මොණරා [Monara]/Indian Peafowl (Pavo cristatus)NIKON D7500+Tamron 150-600mm1/1000s,f/6.3,550mmISO 2800Indian Peafowl is a...
21/05/2022

මොණරා [Monara]/Indian Peafowl (Pavo cristatus)

NIKON D7500+Tamron 150-600mm
1/1000s,f/6.3,550mm
ISO 2800

Indian Peafowl is a common breeding resident of dry lowlands and some areas in the intermediate zone. It inhabits mainly open country, chena lands and scrub lands avoiding dense forests. Its food consists of grains, leaves, grasshoppers, termites, and also small reptiles.Its usual feeding times are in the early morning and hour or so before sunset. It roosts on trees during the night. Indian peafowl usually lives as small groups and spends their time mostly on ground walking great distances in search of food. It flies mostly to cross an obstacle like rivers or to escape from sudden danger. The breeding season is from December to May and male attains its long train during the mating season. The peahen lays 3 to 5 eggs in a slight hollow on ground well hidden in dense shrubbery.

කුළු හරකා/වල් මීමා[Kulu Haraka/ Wal meema]Wild buffalo(Bubalus arnee)NIKON D7500 +Tamaron 150-600mm1/1000 sec. f/6.3 600...
20/05/2022

කුළු හරකා/වල් මීමා[Kulu Haraka/ Wal meema]
Wild buffalo(Bubalus arnee)

NIKON D7500 +Tamaron 150-600mm
1/1000 sec. f/6.3 600 mm
ISO 800

It is believed that wild buffalos now inhabiting in the dry zone forests and grasslands are decedents of feral domestic stock that have gone wild with the abandonment of Anuradhapura and Polonnaru kingdoms, since no wild buffaloes are to be found in the south of central provinces of Indian mainland. Above theory further says that it was originally imported from plains of Ganges by ancient Sinhalese for the agricultural purposes. Buffalo of true wild state nowadays found only in remote dry zone areas such as Yala and Wilpattu national parks, while in other areas it easily mix and mate with feral populations. Herds seen in grasslands are compose entirely of cows, their carves and young bulls while old and sexually matured bulls lives solitarily in its own demarcated territory defending it from other intruder bulls.

English : Little Green Bee-eater / Green Bee-eaterScientific : Merops orientalisSinhala : කොළ කුරුමිණි කුරුල්ලා / පුංචි ...
17/05/2022

English : Little Green Bee-eater / Green Bee-eater
Scientific : Merops orientalis
Sinhala : කොළ කුරුමිණි කුරුල්ලා / පුංචි බිඟුහරයා / හරිත බිඟුහරයා [Kola kurumini kurulla / Punchi binguharaya / Haritha binguharaya]

Nikon D7500+Tamaron 150-600mm
ISO-3200
f/6
1/400s
Focal Length 400mm

Merops orientalis is the smallest among the other four species of Bee-Eaters living in Sri Lanka. Due to that reason it is given the name ‘Little Green Bee-eater’. Their male and female birds look similar.
It can be seen mostly in dry zone of Sri Lanka such as Udawalawa and Yala national parks. Globally they have been distributed across sub-Saharan Africa from Senegal and the Gambia to Ethiopia, the Nile valley, western Arabia and Asia through India to Vietnam.
They feed on bees, other flying and ground dwelling insects. M. orientalis uses its ability of catching insects in flight for hunting their pray. They have a special habit of removing stings and breaking exoskeleton of its pray by thrusting against the perch.

රිලවා[Rilawa]Toque Monkey (Macaca sinica)Nikon d7500+tamaron 150-600mm,f/6,1/500s, ISO-1100,Focal length 340mmIt lives a...
16/05/2022

රිලවා[Rilawa]
Toque Monkey (Macaca sinica)

Nikon d7500+tamaron 150-600mm,
f/6,
1/500s,
ISO-1100,
Focal length 340mm

It lives as family groups of about 20 or more. Each family group has its own territory and much of their time spend on ground or on tree tops of that demarcated area, in searching of food which consists of fruits, berries, insects, flowers, nestlings and eggs of birds, lizards, geckos, young rats and squirrels, etc. Highland sub species is much arboreal than two low land races. Toque monkey can store amazing amount of foods in their cheek-pouches and masticate them at leisure. It doesn’t have any particular breeding period and breeds throughout the year. Normally single young is born and twins can be born occasionally. Young can cling to its mothers breast fur and easily travels with her wherever she goes.

Address

Yala
Tissamaharama

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Prabash Tharinda Wildlife Photography posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share

Category