Fat Wagtail Photography

Fat Wagtail Photography I'm Mark Whittaker, a wildlife photographer based in Mid-Cornwall

My new You Tube channel documenting Cornwall's birds on film -
09/09/2024

My new You Tube channel documenting Cornwall's birds on film -

This is a large species in the dove and pigeon family (Columbidae), native to the western Palearctic. It belongs to the genus Columba, which includes closely...

Common Whitethroat - Curruca communisThis is a common and widespread typical warbler which breeds throughout Europe and ...
26/04/2024

Common Whitethroat - Curruca communis

This is a common and widespread typical warbler which breeds throughout Europe and across much of temperate western Asia. This small passerine bird is strongly migratory, and winters in tropical Africa, Arabia, and Pakistan.

This is one of several Curruca species that has distinct male and female plumages. Both sexes are mainly brown above and buff below, with chestnut fringes to the secondary remiges. The adult male has a grey head and a white throat. The female lacks the grey head, and the throat is duller.

The whitethroat's song is fast and scratchy, with a scolding tone. The hoarse, slightly nasal, call sounds like wed-wed or woid-woid. The warning cry is long-pulled, rough tschehr which resembles that of the Dartford warbler.

This is a bird of open country and cultivation, with bushes for nesting. The nest is built in low shrub or brambles, and 3–7 eggs are laid. Like most warblers, it is insectivorous, but will also eat berries and other soft fruit.

In Europe, western and eastern populations of common whitethroats have contrasting moulting and pre-migratory fueling strategies to capitalise on food supplies before departing their breeding and non-breeding grounds.

Common Eiders - Somateria mollissimaThis is a large (50–71 cm (20–28 in) in body length) sea-duck that is distributed ov...
25/04/2024

Common Eiders - Somateria mollissima

This is a large (50–71 cm (20–28 in) in body length) sea-duck that is distributed over the northern coasts of Europe, North America and eastern Siberia. It breeds in Arctic and some northern temperate regions, but winters somewhat farther south in temperate zones, when it can form large flocks on coastal waters. It can fly at speeds up to 113 km/h (70 mph).

The eider's nest is built close to the sea and is lined with eiderdown, plucked from the female's breast. This soft and warm lining has long been harvested for filling pillows and quilts, but in more recent years has been largely replaced by down from domestic farm-geese and synthetic alternatives. Although eiderdown pillows or quilts are now a rarity, eiderdown harvesting continues and is sustainable, as it can be done after the ducklings leave the nest with no harm to the birds.

Common Moorhen - Gallinula chloropusThus is a bird species in the rail family (Rallidae). It is distributed across many ...
25/04/2024

Common Moorhen - Gallinula chloropus

Thus is a bird species in the rail family (Rallidae). It is distributed across many parts of the Old World.

The common moorhen lives around well-vegetated marshes, ponds, canals and other wetlands. The species is not found in the polar regions or many tropical rainforests. Elsewhere it is likely the most common rail species, except for the Eurasian coot in some regions.

The closely related common gallinule of the New World has been recognized as a separate species by most authorities, starting with the American Ornithologists' Union and the International Ornithological Committee in 2011.

This is a common breeding and resident bird in marsh environments, rivers, well-vegetated lakes and even in city parks. Populations in areas where the waters freeze, such as eastern Europe, will migrate to more temperate climates. In China, common moorhen populations are largely resident south of the Yangtze River, whilst northern populations migrate in the winter, therefore these populations show high genetic diversity.

Tufted Duck (Male) - Aythya fuligulaThis is a small diving duck with a population of close to one million birds, found i...
25/04/2024

Tufted Duck (Male) - Aythya fuligula

This is a small diving duck with a population of close to one million birds, found in northern Eurasia. The scientific name is derived from Ancient Greek aithuia, an unidentified seabird mentioned by authors including Hesychius and Aristotle, and Latin fuligo 'soot' and gula 'throat'.

The adult male is all black except for white flanks and a blue-grey bill with gold-yellow eyes, along with a thin crest on the back of its head. It has an obvious head tuft that gives the species its name. The adult female is brown with paler flanks, and is more easily confused with other diving ducks. In particular, some have white around the bill base which resembles the scaup species, although the white is never as extensive as in those ducks. The females' call is a harsh, growling "karr", mostly given in flight. The males are mostly silent but they make whistles during courtship based on a simple "wit-oo".

The only ducks which are similar are the greater scaup and lesser scaup, but these species have no tuft and a different call.

The tufted duck is one of the species to which the Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA) applies.

Common Sandpiper - Actitis hypoleucosThis is a small Palearctic wader. This bird and its American sister species, the sp...
25/04/2024

Common Sandpiper - Actitis hypoleucos

This is a small Palearctic wader. This bird and its American sister species, the spotted sandpiper (A. macularia), make up the genus Actitis. They are parapatric and replace each other geographically; stray birds of either species may settle down with breeders of the other and hybridize. Hybridization has also been reported between the common sandpiper and the green sandpiper, a basal species of the closely related genus Tringa.

The common sandpiper breeds across most of temperate and subtropical Europe and Asia, and migrates to Africa, southern Asia and Australia in winter. The eastern edge of its migration route passes by Palau in Micronesia, where hundreds of birds may gather for a stop-over. They depart the Palau region for their breeding quarters around the last week of April to the first week of May.

Willow Warbler - Phylloscopus trochilusThis is a very common and widespread leaf warbler which breeds throughout norther...
25/04/2024

Willow Warbler - Phylloscopus trochilus

This is a very common and widespread leaf warbler which breeds throughout northern and temperate Europe and the Palearctic, from Ireland east to the Anadyr River basin in eastern Siberia. It is strongly migratory, with almost all of the population wintering in sub-Saharan Africa.

It is a bird of open woodlands with trees and ground cover for nesting, including most importantly birch, alder, and willow habitats. The nest is usually built in close contact with the ground, often in low vegetation. Like most Old World warblers (Sylviidae), this small passerine is insectivorous. In northern Europe, it is one of the first warblers to return in the spring, though later than the closely related chiffchaff.

Exciting news about the Dartford Warbler I found yesterday. Please do follow the link :
23/04/2024

Exciting news about the Dartford Warbler I found yesterday. Please do follow the link :

Exciting Update from North Cornwall Ringing Group - In a remarkable turn of events that highlights the value of ongoing wildlife monitoring, the North Cornwall Bird Ringing Group is thrilled to report a significant update about one of the birds ringed at the Goss Moor. Back in August 2018, Pete Rose...

Meadow Pipit - Anthus pratensisThis is a small passerine bird, which breeds in much of the Palearctic, from southeastern...
22/04/2024

Meadow Pipit - Anthus pratensis

This is a small passerine bird, which breeds in much of the Palearctic, from southeastern Greenland and Iceland east to just east of the Ural Mountains in Russia, and south to central France and Romania; an isolated population also occurs in the Caucasus Mountains. It is migratory over most of its range, wintering in southern Europe, North Africa, and south-western Asia, but is resident year-round in western Europe, though even here many birds move to the coast or lowlands in winter.

The nest is on the ground hidden in dense vegetation, with two to seven (most often three to five) eggs; the eggs hatch after 11–15 days, with the chicks fledging 10–14 days after hatching. Two broods are commonly raised each year. This species is one of the most important nest hosts of the cuckoo, and it is also an important prey species for merlins and hen harriers.

Dartford Warbler - Curruca undataThis is a typical warbler from the warmer parts of western Europe and northwestern Afri...
22/04/2024

Dartford Warbler - Curruca undata

This is a typical warbler from the warmer parts of western Europe and northwestern Africa. It is a small warbler with a long thin tail and a thin pointed bill. The adult male has grey-brown upper parts and is dull reddish-brown below except for the centre of the belly which has a dirty white patch. It has light speckles on the throat and a red eye-ring. The sexes are similar but the adult female is usually less grey above and paler below.

Its breeding range lies west of a line from southern England to the heel of Italy (southern Apulia). The Dartford warbler is usually resident all year in its breeding range, but there is some limited migration.

Dartford warblers almost died out in the United Kingdom in the severe winter of 1962/1963 when the national population dropped to just ten pairs. Sylvia undata is also sensitive to drought affecting breeding success or producing heath fires, as occurred during 1975 and 1976 in England when virtually all juveniles failed to survive their first year.

However, this species can recover well in good quality habitat with favourable temperatures and rainfall, thanks to repeated nesting and a high survival rate for the young. Indeed, they recovered in some areas of the UK, but numbers are once again on the decline in other regions of their natural range.

The range of the Dartford warbler is restricted to western and southern Europe. The total population in 2012 was estimated at 1.1–2.5 million breeding pairs. The largest numbers occur in Spain where there were believed to be 983,000–1,750,000 pairs. For reasons that probably include loss of suitable habitat, the Spanish population appears to be declining. The species is therefore classed by the International Union for Conservation of Nature as being Near Threatened.

A period of climatic warming since 1963 has seen the UK population increase to "more than 2,500 pairs in 2006 (Wotton et al. 2009). Expansion into patches of structurally suitable habitat (up to an altitude of 400m), more northerly areas and away from the core of the range, from Dorset and Hampshire to Derbyshire and Suffolk, is likely to have been facilitated by milder winter weather (Wotton et al. 2009, Bradbury et al. 2011). The Dartford warbler population in the UK is expected to continue to increase. However, future climate-based projections for the European range indicate that by 2080, more than 60% of the current European range may no longer be suitable (Huntley et al 2007). There is evidence that this is happening already, with severe declines in Spain and France (Green 2017). For this reason, the species is classified as Near Threatened on the IUCN Global Red List. If the declines in southern Europe continue, the UK will become increasingly important for global conservation of this species"

Address

Saint Austell

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Fat Wagtail Photography posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Fat Wagtail Photography:

Share

Category